Broschyr om kris och krig
I november kommer alla i Sverige få hem en broschyr (ett texthäfte) i brevlådan som heter ”Om krisen eller kriget kommer”. En sån här broschyr har skickats ut flera gånger tidigare. Senaste gången var 2018, alltså för sex år sedan. På sidan som heter ”Om krisen eller kriget kommer” kan du läsa om det som står i broschyren.
Det är MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) som skickar ut broschyren som din familj får i november. I den står det om hur alla i Sverige kan förbereda sig och vad vi ska göra om något riktigt allvarligt händer. Till exempel om det blir strömavbrott mitt i vintern så att bussar och tåg slutar att fungera och det inte går att handla mat i affärerna. Eller om det i värsta fall skulle bli krig i Sverige.
Broschyren är skriven för vuxna och kan kännas otäck med bilder på militärer med vapen. Men mycket av det som står i den är sånt vi på Lilla Krisinfo tycker är bra att barn och unga känner till. Till exempel vad som är bra att ha i en krislåda, hur du blir varnad om nåt allvarligt händer eller hur ett skyddsrum fungerar.
Därför har Lilla Krisinfo gjort en särskild sida där du kan läsa om ungefär samma saker som i häftet din familj fått hem på posten.
MSB har översatt broschyren till arabiska, engelska, farsi, finska, meänkieli, nordsamiska, polska, romani chib, somaliska, sydsamiska och ukrainska. Om du känner någon vuxen som hellre vill läsa broschyren på något av dom språken så kan du tipsa om det.
Frågor och svar om broschyren
Här svarar vi på era frågor om broschyren, och lägger ut nya svar när dom är klara.
Om du har frågor om broschyren, eller om det som står i broschyren, skriv till oss på lilla@krisinformation.se eller skicka ett meddelande till oss på Instagram!
Vi försöker besvara så många frågor som möjligt, så snart vi kan. Vi postar frågorna här anonymt, om du inte skriver att du vill ha ditt namn med.
Den förra ”Om krisen eller kriget kommer” skickades ut 2018, alltså för sex år sedan. Det är ganska mycket som har hänt sedan dess. Till exempel har farligt väder, som stormar, översvämningar och jordbävningar blivit vanligare. Säkerheten i världen har också blivit sämre, med krigen i Ukraina och i Mellanöstern. Risken för att Sverige ska anfallas med vapen är liten. Däremot finns det andra sätt att skada Sverige på, till exempel genom cyberattacker eller genom att sprida falska rykten så att andra länder blir arga på Sverige. Därför tyckte regeringen att MSB behövde göra en ny broschyr.
Nej, du behöver inte vara orolig, men vi kan inte styra över våra känslor. Det är inte konstigt att känna sig rädd när det pratas om skrämmande saker som krig och kris. Om du blir rädd av något du hör, ser eller läser så kan du alltid prata med en vuxen om det. Det är viktigt att inte hålla en sån oro inom sig. Dom vuxna som finns i din närhet har ansvar att berätta för dig om det är något jätteviktigt du behöver veta, om det händer något allvarligt. Du behöver inte själv ta ansvar för att hålla koll på all information.
Det står i broschyren att det är en orolig tid just nu. Menar dom i Ukraina? I Palestina? Eller att det är chans att det blir ett krig här?
Juno,12
När MSB skriver att vi lever i en orolig tid just nu menar dom att det startar och pågår många krig i världen. Både Rysslands krig mot Ukraina, och på andra håll, som till exempel kriget och konflikterna i Palestina, Israel och andra länder i Mellanöstern.
En karta med Sverige, Ryssland och Ukraina. Karta: MSB
Många vuxna är oroliga för att Rysslands krig mot Ukraina ska spridas till fler länder, men hur det blir vet ingen ännu. En del är rädda att vi ska bli angripna av Ryssland för att vi har gått med i Nato och att vi hjälper Ukraina på olika sätt. Men Försvarsmakten, den myndighet som ska försvara Sverige om det blir krig, tror inte att det kommer att bli krig i Sverige nu.
"Orolig tid" betyder också att det händer mycket i Sverige som många blir oroade av. Till exempel våldet som kriminella gäng ligger bakom, med sprängningar och skjutningar mot människor och deras hem. Och annat som händer i världen, som klimatförändringarna och vad dom för med sig.