Risk för vulkanutbrott på Island
Det har varit många jordbävningar i området Reykjanes på Island dom senaste dagarna. Islands vädermyndighet tror att det kommer bli ett vulkanutbrott där snart. UD säger att svenskar som är på Island ska hålla sig uppdaterade på myndigheternas information.
Risken för vulkanutbrott gäller ett område där staden Grindavík ligger. I området ligger även Blå lagunen som är ett populärt badställe dit många turister åker. Blå lagunen stängde den 9 november. Den 10 november sa dom isländska myndigheterna att alla som bor i Grindavík måste lämna sina hem eftersom det kan bli farligt att vara där.
Utrikesdepartementet (förkortas UD) säger att det är viktigt att svenskar som reser till Island håller sig uppdaterade på information från isländska myndigheter.
Jorden är uppbyggd av flera lager. Längst in finns den väldigt varma kärnan, mittendelen kallas för manteln och längst ut finns jordskorpan. Jordskorpan är uppdelad i olika plattor som rör på sig. Plattornas rörelser orsakar jordbävningar och vulkaner.
På en del ställen där plattorna glider mot eller ifrån varandra kan het magma (smält berg) från jordens inre stiga mot ytan. Då bildas en vulkan.
Myndigheten Sveriges geologiska undersökning (förkortas SGU) jobbar med frågor som rör berg, jord och grundvatten i Sverige. Dom har en film som förklarar hur vulkaner fungerar.
Bild från SGU:s film om vulkaner. Den innersta, ljusaste, delen är jordens inre kärna. Den lite mörkare delen är den yttre kärnan. Sedan kommer manteln, som på bilden är mörkröd. Det yttersta, tunnaste, lagret är jordskorpan.
Nej, det finns inga aktiva vulkaner i Sverige. Vulkaner bildas när het magma (smält berg) från jordens inre stiger mot ytan. Det händer nära plattgränser. Sverige ligger inte nära någon plattgräns, därför bildas inga vulkaner i Sverige. Island ligger mitt på en plattgräns, därför kan vulkaner bildas där.
Informationen på den här sidan kommer från
- Sveriges geologiska undersökning (SGU)
- Uppsala universitet